Opublikowano

Pasta z twarogu i pora z olejem z czarnuszki

Przepis na pastę z twarogu i pora z olejem z czarnuszki

Składniki:

• 200 g twarogu
• mleko
• 1 por
• 0,5 łyżki masła
• 1 łyżeczka nasion czarnuszki
• 1 łyżeczka nasion sezamu
• kilka włoskich orzechów
• sól i pieprz
• olej z czarnuszki

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać kilka łyżek mleka i wymieszać. Białą część pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle aż będzie miękki i dodać do serka. Zieloną część pokroić w kostkę i dodać do serka. Sezam, czarnuszkę i orzechy wymieszać i podprażyć na suchej patelni, następnie – opcjonalnie – przełożyć z odrobiną soli do moździerza i lekko rozetrzeć. Wszystkie składniki wymieszać i przyprawić pieprzem. Podawać na pieczywie. Całość skropić olejem z czarnuszki.