Informacje

Nasze oleje to gwarancja jakości, zdrowia i świeżości

• Według Komisji Kodeksu Żywnościowego a także FAO i WHO olejem tłoczonym na zimno możemy nazwać tylko oleje bądź tłuszcze roślinne otrzymywane w wyniku procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie bez użycia wysokiej temperatury.
• Oleje tłoczymy według standardów HACCP, GMP/GHP.
• Oleje tłoczone są na zimno, niefiltrowane w 100% naturalne.
• Oleje tłoczone są ze starannie wyselekcjonowanych, atestowanych nasion najczęściej polskich producentów
• Tłoczenie odbywa się na prasach ślimakowych z atestowanej stali przeznaczonej do kontaktu z żywnością.
• Temperatura tłoczenia nie przekracza 40 °C.
• Wytłoczony olej trafia bezpośrednio do butelki z ciemnego szkła.

• Po wytłoczeniu olej przechodzi proces sedymentacji, w którym to na dnie butelki osadza się naturalny osad.
• Osobiście zajmujemy się rozlewaniem, etykietowaniem i zakręcaniem każdej butelki zaopatrzonej w korek nie kapek oraz kapturek termiczny.
• Nasze oleje przechowywane są w lodówce w temperaturze 7°C - 9°C
• Oleje w naszej olejarni tłoczymy na świeżo, co oznacza że nie magazynujemy wytłoczonego oleju. Dzięki temu nasze oleje są zawsze świeże i zdrowe.
• Nasze oleje są przebadane w akredytowanym laboratorium w zakresie wartości odżywczych i przechowalniczych (mikrobiologicznych i fizykochemicznych) .
• Nasze oleje nie zawierają konserwantów, oraz sztucznych składników

Olej z czarnuszki:

Olej z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.) jest źródłem wielu korzystnych dla zdrowia substancji biologicznie czynnych, zawiera: alkaloidy, flawonidy, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, tymochinon, witaminy (m.in. E, A, witamin z grupy B), minerały (magnez, wapń, cynk, miedź, potas, żelazo). Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z czarnuszki jedno- i wielonienasycone wykazują korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze oraz poprawę profilu lipidowego a co za tym idzie wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego. Olej zawarty w nasionach z czarnuszki jest naturalnym środkiem wzmacniającym odporność całego organizmu. Olej z czarnuszki pomocny jest przy zwalczaniu trądziku. Może być wykorzystywany do oczyszczana twarzy. Nawilża skórę, włosy, paznokcie. Stosowanie ok. 1 łyżka stołowa dziennie, butelka 500 ml wystarcza na ok. 1 miesiąc. Możemy zastosować go wyłącznie na zimno jako dodatek do sałatek, sporządzania past na pieczywo lub połączyć miodem lub z sokiem z malin.

Olej z lnu

Len zwyczajny (Linum usitatissimum L.) znany jest od wielu tysięcy lat jako roślina lecznicza, ze względu na cenny skład nasion, z których do celów dietetycznych i leczniczych wytwarzany jest olej. Najważniejszymi substancjami biologicznie czynnymi zawartymi w oleju z nasion lnu są: kwasy omega-3 (m.in. kwas α-linolenowy – ALA), kwasy omega-6 (w tym kwasu linolowego – LA) i witaminy (szczególnie E). Wielonienasycone tłuszczowe zawarte w oleju lnianym odgrywają bardzo istotną rolę od momentu poczęcia, w czasie rozwoju płodu i w okresie wczesnego dzieciństwa, ponieważ uczestniczą w rozwoju funkcji mózgu i kształtowaniu się narządu wzroku. Kwasy tłuszczowe omega – 3 wspomagają leczenia chorób cywilizacyjnych. Poza cennymi kwasami tłuszczowymi olej lniany dostarcza także sporo witaminy E, która działa antyoksydacyjnie, przeciwkrzepliwie oraz poprawia funkcjonowanie, zarówno męskiego, jak i żeńskiego, układu rozrodczego.
Stosowanie ok. 1 łyżka stołowa dziennie, butelka 500 ml wystarcza na ok. 1 miesiąc. Należy stosować go na zimno jako dodatek m.in. do: sałatek, urówek, kanapek, twarogu, jogurtów, owsianki, polewania gotowanych warzyw i potraw, jako dodatek do zup, czy też do zrobienia domowego majonezu.

Olej z orzecha włoskiego

Orzech włoski (Juglans regia L.), z którego tłoczony jest olej posiada liczne wartości odżywcze. Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT oraz związków bioaktywnych m.in. tokoferoli, fitosteroli, polifenoli, witaminy K i E, minerałów. Orzechy włoskie stanowią istotne źródło białka między innymi w diecie wegetariańskiej. Najważniejszymi substancjami biologicznie czynnymi zawartymi w oleju z orzecha włoskiego są: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT(szczególnie CLA, ALA), tokoferole, fitosterole, polifenole, witaminy (E, K), minerały (Ca, Fe, Mg, P, K, Na, Zn, Cu, Mn, Se, F), aminokwasy (walina, leucyna, izoleucyna, treonina, lizyna, metionina, fenyloalanina, tryptofan). Kwas tłuszczowy CLA zawarty w oleju z orzecha włoskiego sprzyja zwiększeniu wydatkowania energii, za sprawą czego zalecane jest jego stosowanie przez osoby trenujące. Olej z orzechów włoskich ze względu na zawarte w nim witaminę D, cynk, selen, witaminę E wykazuje działanie podnoszące odporność organizmu.  Usprawnia pracę jelit i dobrze wpływa na trawienie, mówi się że pozytywnie wpływa na pamięć. Stosowanie oleju bezpośrednio na włosy ma na celu ich regenerację, odżywienie i uzyskanie naturalnego połysku i wzrostu poprzez obecny w oleju kwas tłuszczowy omega-6. Jedna łyżka oleju z orzecha włoskiego pokrywa 33% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę E. Należy stosować go na zimno jako dodatek m.in. do: sałatek, surówek lub ciast. Stosowanie ok. 1 łyżka stołowa dziennie, butelka 500 ml wystarcza na ok. 1 miesiąc.

Olej z rzepaku

Zawiera liczne substancje biologicznie czynne w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, witamina E, tokoferole, fitosterole, związki fenolowe, karotenoidy, fosfolipidy, polifenole. Przyjęto uważać, że olej rzepakowy jest najzdrowszym z olejów. Jest on uznawany za największe bogactwo NNKT, kwasów omega-3 i omega-6, oraz witaminy E. Kwasy omega-3 i omega-6 nie są wytwarzane w organizmie człowieka dlatego tak istotne jest, aby dostarczać ich z codzienną dietą. Odgrywają one bowiem bardzo ważną rolę w organizmie, regulują gospodarkę lipidową, wpływa na właściwy poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Co istotne wpływają one na poziom frakcji LDL – „złego cholesterolu”, nie obniżając tym samym poziomu frakcji HDL – „dobrego cholesterolu”. Stosowanie ok. 2 łyżki stołowe dziennie, butelka 500 ml wystarcza na 2 ok. tygodnie. Najlepiej jest stosować go na zimno (ew. można podgrzewać do temp. maksymalnie 190°C). Możemy zastosować go między innymi jako dodatek do: kanapek, sałatek, surówek, past z jaj, twarogu, ryb, polewania gotowanych warzyw i potraw, dodatek do zup, czy też do zrobienia domowego majonezu.

Olej z ostropestu

Ostropest plamisty, z którego tłoczony jest olej zawiera liczne substancje biologicznie czynne: fosfolipidy, flawonoidy, antyoksydanty, sylimaryna, witamina E. Nasiona ostropestu plamistego zawierają wiele związków, które mogą wywierać korzystny wpływ na organizm. Olej z nasion ostropestu ma też wyjątkowe znaczenie jeśli chodzi o urodę – może być stosowany do nawilżenia i regeneracji skóry, ponieważ jest bogaty w cenne kwasy tłuszczowe. Sylimaryna pozytywnie wpływa na błony śluzowe przed wolnymi rodnikami, a więc spowalnia procesy starzenia organizmu. Krem z dodatkiem oleju z ostropestu może zmniejszać zaczerwienienie skóry, rozjaśniać cerę oraz zwiększać zdolności regeneracyjne. Oprócz witaminy E, K i C, posiada w swym składzie między innymi garbniki, białka, cukry, tłuszcze, fitosterole i minerały. Stosowanie ok. 1 łyżka stołowa dziennie, butelka 500 ml wystarcza na ok. 1 miesiąc. Należy stosować go na zimno jako dodatek m.in. do: sałatek, surówek, kanapek, twarogu, jogurtów, owsianki, polewania gotowanych warzyw i potraw, a także jako dodatek do zup.

Olej ze słonecznika

Olej z ziaren słonecznika tłoczony na zimno posiada o wiele bardziej wartościowy skład w porównaniu do oleju słonecznikowego produkowanego na skale przemysłową (tłoczonego na gorąco). Poza tym olej tłoczony na zimno wyróżnia się wspaniałymi walorami organoleptycznymi – bogatym smakiem i zapachem. Najważniejszymi substancjami biologicznie czynnymi zawartymi w oleju ze słonecznika są: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, witaminy (A,D,E,K), minerały (Ca, Zn, Se, Cu, Mn). Dzięki zawartym w oleju słonecznikowym niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym, regularne spożycie wpływa korzystnie na budowanie frakcji HDL cholesterolu. Kwas linolowy, który występuje w dużych ilościach w oleju słonecznikowym odgrywa znaczącą rolę w skórze. Wzmacnia barierę lipidową naskórka, chroni przed utratą wody co jest szczególnie istotne w codziennej pielęgnacji skóry suchej. Kwas linolowy będący naturalnym składnikiem sebum. O jego prawidłowy poziom powinny zadbać szczególnie osoby z cerą trądzikową. Zawarte w oleju słonecznikowym przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia, a witaminy D i E i minerały (cynk i wapń) stanowią istotne wsparcie w budowaniu odporności organizmu . Jest naturalnym sposobem na piękną skórę, włosy i paznokcie. Stosowanie ok. 1 łyżki stołowe dziennie, butelka 500 ml wystarcza na ok. 1 miesiąc. Należy stosować go na zimno jako dodatek m.in. do: sałatek, surówek, kanapek, twarogu, jogurtów, owsianki, polewania gotowanych warzyw i potraw, jako dodatek do zup, czy też do zrobienia domowego majonezu.

Olej z pestek dyni

Zawiera liczne substancje bioaktywne w tym witaminy (kwas foliowy, niacyna, A, C i E), składniki mineralne (sód, potas, wapń, miedź, żelazo, fosfor, magnez, mangan, selen, cynk), antyoksydanty: skwalen, aminokwasy: tryptofan, kwasy fenolowe, fosfolipidy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, fitosterole, tokoferole i tokotrienole, karotenoidy. Związki te wykazują zdolność wychwytywania wolnych rodników, a co za tym idzie spowalniania procesów starzenia organizmu. Olej z nasion dyni poprzez dużą zawartość NNKT, wykazuje szereg korzyści dla organizmu człowieka. Przykładowo zawarty w tym oleju kwas oleinowy zwiększa stężenie frakcji HDL – „dobrego cholesterolu”, zmniejsza frakcję LDL – „złego cholesterolu”, działa żółciopędnie, wspomaga tym samym trawienie oraz ogranicza agregację płytek krwi. Nasiona dyni, z których tłoczony jest olej mają wysoką zawartość tryptofanu uczestniczącego w produkcji serotoniny – znanego nam wszystkim „hormonu szczęścia”. Olej dyniowy powinien znaleźć się w diecie mężczyzn, ze względu na wysoką zawartość cynku, mogą z powodzeniem stosować seniorzy. Olej z dyni jest zasobnym źródłem karotenoidów (zeaksanytyny, luteiny i kryptoksantyny), które są istotnymi składnikami uczestniczącymi w procesach widzenia. Stosowanie ok. 2 łyżki stołowe dziennie, butelka 500 ml wystarcza na ok. 2 tygodnie. Należy stosować go na zimno jako dodatek m.in. do: sałatek, surówek, kanapek, twarogu, jogurtów, owsianki, polewania gotowanych warzyw i potraw, jako dodatek do zup i deserów.

oleje naturalne tłoczone na zimno

Błonnik

Błonnik pokarmowy to substancja pochodzenia roślinnego, która nie ulega trawieniu oraz wchłanianiu w jelicie cienkim człowieka. Zostaje on całkowicie lub częściowo fermentowany w jelicie grubym. Często jest porównywany do „miotełki”, która wymiata z naszego przewodu pokarmowego wszystkie zalegające resztki. Ma to swoje uzasadnienie, ponieważ błonnik ma pozytywny wpływ na pracę jelit oraz zapobieganie zaparciom. Usprawnia również procesy trawienia i wchłaniania. Co więcej, błonnik zmniejsza odczucie głodu – dania bogate w błonnik sycą dłużej.

Błonnik ma też bardzo korzystne działanie, jeżeli chodzi o mikroflorę jelitową. Dzieje się tak, ponieważ bakterie obecne w naszych jelitach, rozkładając błonnik, pozyskują energię potrzebną do własnego rozwoju, a co za tym idzie: regulują rozwój jelit, wzmacniają system odpornościowy organizmu, a nawet wspomagają produkcję niektórych witamin i hormonów.

Badania potwierdzają, że dieta bogata w błonnik ma wpływ na:

• obniżenie poziomu cholesterolu, a więc jest ona polecana w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowych,
• zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę, ponieważ błonnik zmniejsza indeks glikemiczny posiłków,
• zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów, ponieważ poprawia funkcjonowanie okrężnicy poprzez pobudzanie produkcji nowych komórek oraz poprawianie przechodzenia treści pokarmowej przez jelita.

Ilość spożywanego błonnika powinna być dostosowana indywidualnie, ponieważ wynika ona z aktywności fizycznej, występujących jednostek chorobowych oraz stanu ogólnego pacjenta. Przyjęło się, że powinna być to ilość 20-40g/dziennie, a według najnowszej nowelizacji norm dla populacji polskiej z 2013 roku (Jarosz) zalecana norma spożycia błonnika pokarmowego wynosi 30-35 g/dziennie dla ludzi dorosłych.