Olej z rzepaku

już od
19,00 

Tłoczony na zimno olej z rzepaku. Pojemność 250 ml i 500 ml.

Dostępność: duża ilość
Wysyłka: do 3-4 dni
Ilość:
SKU: N/A Category:

oleje naturalne - korzysci

OLEJ RZEPAKOWY

WARTOŚCI ODŻYWCZE OLEJU

Wartość energetyczna (kcal/100ml)

819 kcal

Białko (g/100ml)

<0,2 g

Tłuszcz całkowity

  • kwasy tłuszczowe nasycone

>90 g

6,92 g

Węglowodany przyswajalne

  • cukry

0,17 g

< 0,5 g

Błonnik

< 0,1 g

Najważniejsze substancje biologicznie czynne, zawarte w oleju rzepakowego:

  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT),
  • witamina E,
  • tokoferole,
  • fitosterole,
  • związki fenolowe,
  • karotenoidy,
  • fosfolipidy,
  • polifenole. [1]

Przyjęło się uważać, że olej rzepakowy jest najzdrowszym z olejów. Jest on uznawany za największe bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega-3 i omega-6 oraz witaminy E. Kwasy omega-3 oraz omega-6 nie są wytwarzane w organizmie człowieka, dlatego tak istotne jest, aby dostarczać ich z codzienną dietą. Odgrywają one bardzo ważną rolę w organizmie, przede wszystkim jeśli chodzi o ochronę przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. [1,3] Regulują m.in. gospodarkę lipidową, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Co istotne, wpływają one na obniżenie cholesterolu LDL – tzw. „złego cholesterolu”, nie obniżając tym samym frakcji HDL, czyli „dobrego cholesterolu”. [1,2]

Omega-3 i omega-6 zawarte w oleju rzepakowym pełnią ważną rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób przewlekłych:

– chorób układu krążenia,

– choroby niedokrwiennej serca,

– udaru mózgu,

– nadciśnienia tętniczego,

– niektórych nowotworów: raka piersi, prostaty i jelita grubego. [1,2]

Mają one również wpływ na rozwój mózgu i układu nerwowego, szczególnie u dzieci. Dlatego kobiety ciężarne powinny uwzględnić olej rzepakowy w swojej codziennej diecie – badania wskazują, że kwasy omega-3 wpływają na lepszy rozwój intelektualny dzieci. [1]

Tłuszcze NNKT wspierają również procesy odchudzania, poprzez uwalnianie lipidów z tkanki zapasowej [1], a także oddziałują na układ immunologiczny, działając przeciwzapalnie i przeciwalergicznie [3].

Kolejnym ważnym składnikiem oleju rzepakowego są tokoferole, a przede wszystkim witamina E, która jest bardzo silnym antyoksydantem i może opóźniać procesy starzenia organizmu. Wpływa ona na wyłapywanie wolnych rodników oraz zmniejszanie stresu oksydacyjnego. [1,2,3]

Fitosterole, czyli kolejna grupa związków zawarta w oleju rzepakowym, mają działanie przeciwutleniające w oleju. Wpływają na obniżenie poziomu frakcji LDL – „złego cholesterolu”. [1,2]

Ostatnią istotną grupę związków, wywierających korzystne działanie na organizm człowieka, są polifenole. Współdziałają one z tokoferolami, zapobiegając utlenianiu i psuciu się oleju, oraz wykazują zdolność wychwytywania wolnych rodników.[1]

Podsumowując, składniki zawarte w oleju rzepakowym, wykazują szereg następujących korzyści:

  • ochrona przed chorobami układu sercowo-naczyniowego,
  • regulacja gospodarki lipidowej,
  • obniżanie poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi,
  • pozytywny wpływ na rozwój mózgu i układu nerwowego,
  • wspieranie procesów odchudzania,
  • działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne,
  • opóźnianie procesów starzenia organizmu, poprzez wychwytywanie wolnych rodników.

Bibliografia:

  1. Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Anna Sikorska, Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Postępy Fitoterapii 2/2014, S. 100-103.
  2. Karol Mińkowski, Stanisław Grześkiewicz, Marzena Jerzewska, ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferoli i steroli, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 2 (75), 124 – 135
  3. Małgorzata Wroniak, wartość żywieniowa olejów rzepakowych tłoczonych na zimno, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 6 (85), 79 – 92

Additional information

Pojemność

250 ml, 500 ml

Kraj pochodzenia surowca

Polska