
Przepis na sałatkę z serem halloumi, warzywami i olejem z ostropestu
Składniki:
• Sałata lodowa – 2 garści
• Ogórek świeży – 150 g
• Pomidory koktajlowe – 200 g
• Ser halloumi – 200 g
• Pestki słonecznika – 2 łyżki
• Orzechy nerkowca – 2 łyżki
• Olej z nasion ostropestu – 2 łyżki
• Sok z cytryny – kilka kropel
• musztarda – 1 łyżeczka
• Miód – ¼ łyżeczki
• pieprz, odrobina soli
• Szczypiorek
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyć, rozdrobnić, wymieszać. Ser halloumi pokroić w plastry i ugrillować na suchej patelni. Pestki słonecznika oraz orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni. Olej z nasion ostropestu wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, musztardą, pieprzem i odrobiną soli. Gotowym sosem polać sałatkę. Posypać nasionami, orzechami i posiekanym szczypiorkiem. Podawać z kromką razowego chleba lub pełnoziarnistą grzanką.